Etappe 6: We hebben zin in zand!
De mannen van Mammoet Rallysport hadden er al een paar uurtjes sleutelen opzitten, toen bleek dat de oversteek naar Chili niet geracet, maar rustig gereden zou gaan worden. Even een domper voor Martin van den Brink, die met gloednieuw bandenaflaat-systeem eindelijk hoopte aan zijn revanche te beginnen. Die moet nu zaterdag maar beginnen: “Ik heb zin in zand!”, aldus de Harskampse rallycoureur.
Slecht weer is zelden een reden geweest voor Dakar-organisator A.S.O. om een proef volledig te annuleren. De weersomstandigheden bij de beruchte San Francisco bergpas waren echter zo extreem, dat de Chileense overheid uit veiligheidsoverwegingen besloot om de bergpas afgelopen nacht zelfs volledig te sluiten. Heftige sneeuw en regen maakte van het normaliter droge klimaat een winters landschap. Tijdens de etappe van donderdag was er zelfs een meter sneeuw gevallen bij de grenspost, die op 4700 meter hoogte is gesitueerd.
Vanuit een warm bivak belde Martin om de lange verbindingsroute van vandaag te beschrijven: “We zijn de Andes weer doorgekomen, met flinke temperatuurverschillen. Het was min één bovenin, en hier in het bivak staat de thermometer op dertig graden. Echt bizar.” De route van vrijdag werd veranderd en ging niet over de allerhoogste delen. “Maar het was hoe dan ook een apart landschap: op de bergen om ons heen lag overal sneeuw…”
Toch had de teamcaptain zijn rallymonster graag op de staart getrapt: “Die etappe van vandaag had ik echt graag willen rijden. We hebben ons bandenaflaat-systeem weer helemaal werkend en getest, en we snakken gewoon naar zand.” Veel van de problemen van afgelopen week hadden te maken met het contact met de weg: “De banden hebben veel te verduren gehad, en onze trucks komen nu eenmaal het beste tot zijn recht in zand en duinen. Daar zie ik wel naar uit.” besluit de Dakar-coureur.
Behalve de machines, kregen de mensen, de Dakar-coureurs ook flink wat te verduren in deze rally. Wie ooit een serieus ritje in een Dakartruck heeft gereden, weet dat een houten achtbaan er niets bij is. De mannen schudden heftig, en hangen de gehele dag door in de gordels bij cabine-temperaturen rond de 50 graden Celsius. De oversteek naar Chili vormt altijd een extra uitdaging: de grote temperatuurverschillen van woestijnhitte naar vorst en weer terug zijn uitzonderlijk. Hierop voorbereiden is vrijwel onmogelijk, behalve dan een extra dikke set kleding in de trucks. .
Koude voeten hebben de mannen van Mammoet Rallysport overigens niet gehad: zij dragen schoenen van Mammoet Workwear, die door Bata zijn ontwikkeld. Het ademende materiaal houdt de lichaamswarmte optimaal vast, en door de stevige grip hoeven Erwin en Peter niet bang te zijn dat Martin het verkeerde pedaal intrapt…
De zevende etappe van de zwaarste rally ter wereld staat bekend als het “rondje Copiapo” en draait de verhoudingen om: een zeer lange special van 419 kilometer met 154 kilometer verbindingsroute. De enorme hoeveelheid grote duinen in de staart van de proef zullen het de zwaarste tot nu toe maken. De organisatie heeft rekening gehouden met forse vertragingen en uitvallers: de truckers mogen tot ver in de rustdag nog binnenkomen van deze slopende etappe!