‘De truck op zijn kant was mijn fout’
Mammoet Rallysport moet zich zien te herpakken na slechte dag
AREQUIPA - Na de voor Mammoet Rallysport zeer teleurstellend verlopen vierde etappe stond woensdag rit nummer vijf al weer op het programma. Na het noodgedwongen afscheid van Martin van den Brink is het vizier nu volledig gericht op Janus van Kasteren. De snelle assistent kreeg woensdag nog een tikje achteraan. De equipe ging in de openingsfase op zijn kant en verspeelde heel veel tijd.
Janus van Kasteren, Wouter de Graaff en Richard Mouw begonnen als 14e aan de proef. Aan het einde van de 268 kilometer lange special werden ze als 21e geklasseerd. De mannen van Mammoet Rallysport hadden 7 uur 45 minuten en 35 seconden nodig voor de loodzware proef door de duinen. Dat was 4 uur en 8 minuten en 23 seconden meer dan winnaar Eduard Nikolaev nodig had. ,,We hebben op zijn kant gelegen. Dat heeft veel tijd en energie gekost.’’
‘Te weinig snelheid’
De Dakar-debutant heeft dinsdag en woensdag hardhandig kennis gemaakt met de wetten van de Dakar Rally. Na een fantastisch begin van de rally in Peru is het nu even ‘iets minder’ rooskleurig in het Harskampse rallyteam. In het begin van de vijfde etappe ging het mis voor Van Kasteren en zijn kornuiten.
De 31-jarige debutant stak direct na afloop van de special de hand in eigen boezem. ,,Het was mijn fout,’’ aldus een oprechte Van Kasteren. ,,We reden met te weinig snelheid de duin op. Als je te zacht gaat heb je kans om te kiepen. Dat gebeurde. De truck viel om. Het was duidelijk een foutje van de rijder. Heel jammer, maar het hoort er blijkbaar bij,’’ aldus Janus.
Richard de Groot en zijn collega-brandweermannen in de DAF boden uitkomst en wisten een ‘uitslaande brand bij het team van Mammoet Rallysport te voorkomen.’ ,,Daar waren we heel blij mee,’’ aldus Janus. ,,Ze hebben ons echt geholpen net als trouwens de mensen van een Belgisch team.’’
Vier uur de tijd
Janus, Wouter en Richard kwamen afgelopen nacht rond 2.00 uur aan in het bivak van San Juan de Marcona. De equipe had vier uur de tijd om zich te prepareren voor de volgende missie. De monteurs gebruikten de tijd om de Renault Front K520 weer ‘okselfris’ aan het vertrek te brengen.
De backup van Martin vertrok op tijd (rond de klok van 6.00 uur) uit het bivak richting de start van de vijfde etappe. Een special die over 266 kilometer ging. Opnieuw speelden de Peruaanse duinen een hoofdrol. De 31-jarige ondernemer uit Veldhoven had deze week al het nodige gezien. Mede door de goede prestaties vond de Brabander de duinen waarschijnlijk ‘kei gaaf’.
Na de etappe van woensdag keek Van Kasteren iets genuanceerder naar de uitbarstingen van moeder natuur. ,,Het is echt niet meer normaal zo hoog die duinen hier zijn. Als je denkt dat je het ergste hebt gehad komt er weer een gigantische berg. Ik dacht soms ‘Moet dit echt? Moeten we hier echt over? Er waren duinen bij waar je een kilometer recht naar beneden ging om af te dalen. Werkelijk heel bijzonder.’’
De formatie van Mammoet Rallysport begon als 14e aan de etappe. Aan de finish was de equipe van Janus van Kasteren 21e en algemeen is het trio nu 16e.
Geestelijke puin ruimen
Martin van den Brink keerde woensdagochtend rond 4.00 uur (Peruaanse tijd) terug in het bivak. De 47-jarige Harskamper nam even de tijd om het geestelijke puin in zijn hoofd te ruimen en ging toen met zijn serviceploeg over tot de orde van de dag. Die dag stond in het teken van het repareren en ophalen van de Renault Sherpa. De mannen van Mammoet Rallysport keerden terug op de plek des onheils en wisten de truck uit het zand te bevrijden. De Sherpa werd langs de openbare weg gezet waar driftig werd gesleuteld om de koers naar het bivak in Arequipa te vervolgen. ,,We komen net een paar uur tekort om alsnog te kunnen starten,’’ zo reageerde Martin vanuit de omgeving van San Juan de Marcona.
De organisatie had namelijk in de loop van de dag besloten dat er een ruimere starttijd zou worden gehanteerd. De etappe van dinsdag had zijn tol geëist. Van de 34 trucks die een startplaatsje voor de vijfde etappe kregen toebedeeld gingen er namelijk maar 22 daadwerkelijk van start.
Een toetje van 500 kilometer naar het bivak
Na de 266 kilometer zware proef door opnieuw gigantische duinen en in het laatste deel bergpaden met talloze stenen was het nog niet gedaan met de pret. De rallyteams kregen na de special nog een ‘toetje’ voorgeschoteld. Een verbindingsroute van 500 kilometer naar het bivak in Arequipa. ,,Ja dat gaat wel een uurtje of zeven duren,’’ zo rekende de chauffeur voor. Ver na middernacht (plaatselijke tijd) zullen Janus, Wouter en Richard bij de service mannen in het bivak komen. In Arequipa kunnen de mannen nog een paar uur slapen. ,,De afgelopen nacht hebben we ook maar drie uur geslapen. We zullen wel zien,’’ aldus Janus, die ook de resterende 500 kilometer achter het stuur plaats nam. ,,Het is geen snelweg naar het bivak toe. Het zijn allemaal slingerwegen langs de kust. Dat gaat wel even duren.’’
oor de rallyrijders is het te hopen dat ze voldoende kunnen rusten. Veel tijd zal er na terugkeer echter niet zijn. Donderdagochtend rond 11.00 uur (plaatselijke tijd) wordt het het feestje, dat de zesde etappe heet, namelijk al weer geopend.
De zesde etappe is opnieuw lang. Totaal 447 kilometer verbindingsroute en een special van 313 kilometer staan er op het menu. De karavaan trekt van Peru naar Bolivia. Het zand wordt verruild voor de snelle paden in de bergen en de coureurs komen op 2500 meter hoogte te rijden. Ook dat zal in deze etappe zijn tol gaan eisen.
Voor Janus en zijn manschappen staat de donderdag in het teken van het ‘overleven’. In de wetenschap dat er vrijdag in de Boliviaanse hoofdstad La Paz een rustdag is kan de geplaagde Mammoet-formatie de komende dagen de wonden likken. De Mammoet Rallysport formatie zal ongetwijfeld een passende strategie bedenken voor de laatste week van de Dakar Rally als er in Bolivia en Argentinië wordt gereden.
Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Photosdakar.com